Afscheid Jan Driessen Aegon
Home > Nieuws

Klaar voor de Spelen

Geplaatst op: 04-02-2014

De consternatie na Paul de Leeuws oproep om uit protest 'roze deuntjes' te spelen in Sotsji ging ten koste van de voorpret. Desondanks is dweilorkest Kleintje Pils klaar voor de Olympische Winterspelen. "Wanneer je getoeter dweilmuziek hoort, denk je aan Kleintje Pils."

Het Russische volkslied wordt ingestudeerd en Kalinka, de Troika (Dodenrit) van Doctorandus P. en Moscow Nights zitten al in de vingers. Ruud Bakker van Kleintje Pils, die in het dagelijks leven zijn brood verdient als makelaar, heeft zin in zijn vijfde Olympische Winterspelen. "Als ik terugdenk aan wat er gebeurde wanneer we het Canadese volkslied inzetten tijdens de vorige Spelen in Vancouver, dan krijg ik opnieuw kippenvel. Dat hele stadion zong mee."
De afgelopen weken waren hectisch, te hectisch wat Bakker betreft. Nadat Paul de Leeuw bij De Wereld Draait Door Neerlands beroemdste dweilorkest had opgeroepen om in Sotsji met trompet en tuba te protesteren tegen de manier waarop Rusland omgaat met zijn homo's, ging de telefoon in huize Bakker te Sassenheim om de haverklap over. "Ik werd gebeld door de BBC, de Mexicaanse televisie, Amerikaanse nieuwsstations… Wij hebben direct gezegd: Kleintje Pils is er voor iedereen. Natuurlijk kunnen wij niet midden in het Olympisch dorp 'Who The Fuck Is Poetin' spelen, dat mag men niet van ons verwachten. Maar dat verwachten een heleboel mensen wél. Wij zijn te gast in Sotsji, op eervolle uitnodiging van het Russisch Olympisch Comité, en we zullen ons ook als gast gedragen. Als er een roze liedje gespeeld kan worden, zullen we dat uiteraard doen, maar dat is niet ons doel. We willen er een mooi schaatsfeest van maken."
De Spelen beginnen vrijdag, maar Kleintje Pils reist pas een week later af naar de boorden van de Zwarte Zee. "We hebben allemaal drukke banen; de één staat voor de klas, de ander op de steiger, we hebben een bankdirecteur, twee ondernemers, een vliegtuigbouwer... Er zijn meer Kleintje Pils-leden dan de elf waarmee we naar Rusland gaan, maar niet iedereen kan vrij krijgen. Elke keer is het weer een puzzel. Waar we slapen? In een huis. Niet in hotelkamers, dat werkt niet. We moeten elkaar kunnen aanspreken. Zo van 'dat ging goed' of 'dat moet beter'. Samen ontbijten, lekker eitjes bakken."
Mensen die denken dat de trip naar Sotsji een soort schoolreisje is met heel veel feest en nog meer kleintjes pils zit er dus naast. Er is discipline. Bakker: "Het kost ontzettend veel kracht om de lucht uit je longen door een heel klein trompetgaatje te blazen, om een stadion te vullen zonder versterking. Het moet hard zijn, het moet overweldigen en dat kost ontzettend veel energie. We zijn geen monniken maar iedereen die in Kleintje Pils zit weet wat hij moet doen en laten om een topprestatie te leveren."
Pas als er goud wordt gewonnen gaan de remmen even los. Dan gaat het na de ceremonie richting Holland House om ook daar aan de ambiance bij te dragen. Schaatsfeestjes kunnen erg gezellig zijn. "Het is een klein wereldje en met sommige schaatsers heb je een betere band dan met andere. We zijn goed met Claudia Pechstein, die er al heel lang bij is. Zij komt altijd even langs om een praatje te maken en soms drinken we een drankje samen. Jan Blokhuijsen is ook een leuke, enthousiaste vent. En we hebben een speciale band met Shani Davis. Hij heeft wel eens bij ons op een sousafoon staan blazen tijdens een uitbundige avond toen het schaatsseizoen ten einde was. Geweldig was dat."

Tenslotte moet hem nog iets van het hart. "Wij spelen nooit tijdens een schaatsrit, alleen maar rondom de ritten en in de dweilpauzes. Ook toen we nog vaak naar de grote voetbaltoernooien gingen, speelden we nooit tijdens de wedstrijden zelf. Sommige blaasbandjes gaan op eigen gelegenheid naar een voetbalwedstrijd en gaan dan tijdens zo'n wedstrijd staan spelen. Verschrikkelijk! En de ellende is dat wij daar de schuld van krijgen. Ook van journalisten. Ze horen getoeter en denken: dat zal Kleintje Pils wel zijn. Want als je aan koffie denkt, denk je aan Douwe Egberts en wanneer je dweilmuziek hoort, denk je aan Kleintje Pils. Er was een verslaggever die tijdens de Spelen van Vancouver schreef dat Kleintje Pils vrolijk stond te toeteren tijdens de foute wissel van Sven Kramer. Dan heb je dus echt niet opgelet. Zo'n journalist moet beter weten."
info@kleintjepils.nl

« Bekijk het complete nieuwsoverzicht.

Vrienden van Kleintje Pils

Cars

 

Omega Design: Grafisch ontwerp en drukwerk

 

KeukenhofKlompenfabriek NijhuisBrouwers Tours