Olympische Spelen Londen (2012)
Home > Nieuws

Stil aan deze kant (Thijs Zonneveld, Nu.nl)

Geplaatst op: 28-03-2012

Bij de vierhonderdzesenvijftigste keer schoot het gehoempa-pa in mijn verkeerde keelgat. Ik wist ondertussen wel dat het stνννννννννννννl aan de overkant was. Er zat namelijk niemand meer aan de overkant. Alle Russische toeschouwers (en dat waren er al niet veel) bij het WK Allround in Moskou waren de hal uitgetetterd.

Geef ze eens ongelijk. Een dweilorkest is lokale folklore. Als je in Thialf Russische marsmuziek door de speakers laat galmen, dan lopen de tribunes ook leeg. Er is nu eenmaal niet één Rus, Noor, Duitser of Japanner die 'Er Staat Een Paard In De Gang' kan meezingen.

Een dweilorkest, da's leuk voor carnaval of voor de zondagsbraderie van Gieten, maar niet voor een internationaal schaatstoernooi. En niet voor een nationaal schaatstoernooi ook trouwens. Ik kon me niet voorstellen dat er op de tribunes van Thialf meer dan honderd dronken hossers te vinden waren die bij iedere dweilpauze Stil Aan De Overkant willen meebléren.

Marteling
De schaatsers en schaatssters doe je er ook geen plezier mee - die arme jongens en meisjes rijden de hele winter rond in Cafés Aan De Haven. Ze worden nog steeds gestalkt door Malle Babbe als ze 's avonds in bed liggen.

Nachtenlang geteisterd worden door Anton aus Tirol - pure marteling is het. De Amerikaanse geheime dienst maakte niet voor niets gebruik van Tiroolse Anton bij het ontfutselen van informatie in de gevangenis van Abu Ghraib.

Sms
Ik zag maar één oplossing. Afschaffen. Daags na het WK Allround in Moskou gebruikte ik het woord dweilorkestenterreur in Dagblad De Pers. Dat werd me niet in dank afgenomen door de toeteraars van Kleintje Pils: ze stuurden me een sms waarin ze de vloer met me aanveegden.

Een beetje angstig was dat wel - vooral omdat ik regelmatig in dezelfde supermarkt boodschappen doe als de bandleden. Ik heb de afgelopen drie weken met een integraalhelm door de buurtsuper gelopen omdat ik bang was dat ik in de rij bij de kassa een trompet of een tuba op mijn fontanel zou krijgen.

DJ
Maar de heren van Kleintje Pils sloegen op een andere manier terug: met een onderzoek onder het publiek dat afgelopen week naar Thialf was gekomen voor de WK Afstanden. Meer dan duizend mensen vroegen ze de hemd van het lijf.

Ik citeer uit het persbericht: 'Aanleiding voor deze steekproef was de al geruime tijd voortdurende discussie in de media over vernieuwing van de schaatssport. Daarbij deden (sport)journalisten regelmatig de suggestie dat het publiek uitgekeken zou zijn op een dweilorkest en liever kiezen voor een dj.'

En dus kregen de duizend ondervraagden de keuze tussen een dj en een dweilorkest. De uitslag leek op die van een Noord-Koreaanse presidentsverkiezing: 99 procent stemde vóór het dweilorkest. Slechts zes ondervraagden kozen voor een diskjockey.

Stil
99 Procent van de toeschouwers is vóór Paloma Blanca's en Hoempa-pa-paarden in de gang - daar sta ik dan met mijn bek vol tanden. De toeschouwers hebben gesproken, en blijkbaar willen schaatsliefhebbers een dweilorkest. Ieder volk krijgt de feestmuziek die het verdient.

Ik neem terug wat ik gezegd heb over dweilorkesten en terreur. Als iemand het harde bewijs heeft dat het onderzoek in Thialf gemanipuleerd is door de dweilorkestenmaffia, dan hoor ik het wel. Tot die tijd blijft het stil aan deze kant.

© NUsport/Thijs Zonneveld Link naar originele column op nu.nl

« Bekijk het complete nieuwsoverzicht.

Vrienden van Kleintje Pils

Cars

 

Omega Design: Grafisch ontwerp en drukwerk

 

KeukenhofKlompenfabriek NijhuisBrouwers Tours