Remix voor WarChild | Radio 538
Home > Nieuws

Minister opent NS-station Sassenheim

Geplaatst op: 11-12-2011

Bron: De teyding.nl
SASSENHEIM, 9 december 2011 - Minister Melanie Schultz van Haegen heeft vrijdagmiddag station Sassenheim geopend. "Ik heb er een nieuwe liefde bijgekregen, en dat is station Sassenheim", zegt Schultz van Haegen over het station dat volgens haar een belangrijke scharnier is tussen het openbaar vervoer in het noorden en het zuiden van de randstad. Foto v.l.n.r.: Leo van der Zon (Wethouder Teylingen) Melanie Schultz van Haegen (Minister van Infrastructuur & Mileu) Marion Gout van Sinderen (Directeur ProRail), Ingrid de Bondt (Gedeputeerde Zuid Holland) Bert Meerstadt (Directeur NS) - foto's Laurens Lindhout.

Reislustige dames
Op uitnodiging van de initiatiefnemers van het station kwamen vrijdag om 16:00 uur een paar honderd genodigden naar een grote tent op het voorplein van het station. Zij luisterden naar een toespraak van wethouder Van der Zon over de ontstaansgeschiedenis van het station. Hierna liep men naar het voorplein van het station. Daar staat in een perk met grind het kunstwerk "Drie reislustige dames" van echtpaar Frans en Truus van der Veld, beeldend kunstenaars uit Lisse. De drie figuren waren voor de onthulling gehuld in groene doeken met afbeeldingen van treinen.

Mozaïekbank
Minister Schultz van Haegen werd vervolgens uitgenodigd om samen met Roy Guyt, leerling van de Sassenheimse basisschool De Rank, plaats te nemen op de door hem ontworpen mozaïekbank. Deze 'SocialSofa' op het voorplein is een geschenk van de NS en ProRail aan de gemeente Teylingen in het kader van de ontwerpwedstrijd 'Ontmoeten en verbinden'.

Perron
Onder leiding van pretband Kleintje Pils liepen de genodigden de trap op naar het perron. Drie treinen reden met hoge snelheid station Teylingen voorbij terwijl Kleintje Pils 'So Happy Together' speelde en het publiek voor de veiligheid bij de rand van het perron werd weggehouden. "We staan op de trein te wachten. De openingstrein komt om 16:46 aan", klonk er door de luidsprekers.

Vlak voor aankomst van de openingstrein speelde Kleintje Pils Per spoor (Kedeng kedeng) van Guus Meeuwis. Het publiek telde af van tien tot één, waarna minister Schultz van Haegen, wethouder Van der Zon, gedeputeerde De Bondt en de directeuren van de NS en ProRail op een grote knop drukten. Aan de overkant van het spoor begon op een groot videoscherm een animatie die de komst van station Sassenheim aankondigde. Daarna kwam de openingstrein aan bij het perron. Uit de trein stapten reizigers uit alle windstreken waaronder Frankrijk, Suriname en het Midden-Oosten, uitgebeeld door toneelverenigingen Pankras uit Sassenheim en Cultuur Verheft uit Voorhout. Zij zongen een lied over station Sassenheim, geschreven door Lida van der Wilden, op de melodie van Per spoor van Guus Meeuwis.

Nieuwe liefde
Minister Schultz van Haegen feliciteerde de aanwezigen met de opening van het station. "Station Sassenheim is een scharnier tussen de Noordvleugel en de Zuidvleugel. Het station heeft 300 parkeerplaatsen voor auto's en 630 plaatsen voor fietsen, want het is belangrijk dat mensen op het station kunnen komen; er worden 2000 gebruikers per dag verwacht". De minister komt zelf uit Lisse en is getrouwd met een Sassenheimer. "Ik heb er een nieuwe liefde bijgekregen, en dat is station Sassenheim", zegt Schultz van Haegen.

Schiphollijn
Terug in de tent zegt Bert Meerstadt, president-directeur van NS, dat men in Teylingen wel weet hoe je meerdere keren een feestje kunt bouwen: bij het perkje, op de bank en op het perron. Meerstadt zegt dat de Schiphollijn vanaf de aanleg een groot succes was, maar dat er geen plaats was voor een station in Sassenheim totdat de HSL-Zuid was aangelegd en er minder intercity treinen over de Schiphollijn gingen rijden. Meerstadt benadrukt de gunstige ligging langs de A44: "Als er een file staat, dan kun je de trein pakken". Ook de komst van McDonald's zal volgens Meerstadt zorgen voor sfeer rondom het station.

Wachtverzachters
President-directeur Marion Gout-Van Sinderen van ProRail zegt dat de bouw van station Sassenheim de afgelopen 9 maanden vergelijkbaar was met de bouw van een groot OV-knooppunt. Om het station aangenamer te maken voor de reiziger zijn er zogeheten wachtverzachters ingezet. Op het perron staan bijvoorbeeld grote glazen wachtruimtes om in te kunnen schuilen. Ook zijn er twee toegangsroutes: vanaf de Wasbeekerlaan en vanaf de Warmonderweg.

Narcis
Tot slot werd een narcis van kweker W.F. Leenen & Zn uit Voorhout door de minister gedoopt tot de Melanie Schultz van Haegen narcis.

Op station Sassenheim stoppen in de spits vier treinen per uur per richting. Zondagochtend om 6.38 uur vertrekt de eerste trein. Teylingen heeft een principeovereenkomst met McDonald's over een vestiging bij het station. Volgens wethouder Van der Zon duurt het nog circa anderhalf jaar voordat de alle plannings- en vergunningsfases zijn doorlopen en het hamburgerrestaurant is gebouwd.

« Bekijk het complete nieuwsoverzicht.

Vrienden van Kleintje Pils

Cars

 

Omega Design: Grafisch ontwerp en drukwerk

 

KeukenhofKlompenfabriek NijhuisBrouwers Tours